Menü Bezárás

Szalai Péter (Görög Kancsó Étterem, Riverside Hajó)

„Soha nem merült fel bennem, hogy máshol éljek, vagy dolgozzak.”

Édesapám mindig is egy rátermett, megújulni képes vállalkozó volt, aki nyitott szemmel járt a világban, és észrevette a lehetőségeket. Így történt, hogy a ’80-as évek végén ruhaboltot nyitott a Bogdányi utcában, ugyanis egy kivételtől eltekintve, Szentendrén nem voltak ruházati üzletek. A Joy Butiknak, mondanom sem kell, óriási sikere lett, ráadásul mi a hétfői zárvatartás szokását is megtörtük, és nyitva voltunk a hétköznapokon. Mindeközben a szüleim beleszerettek a városba, eladták a fővárosi lakásukat, és az Ady Endre útra költöztünk.

Imádtam a várost! A sport gyerekkorom óta az életem része, a Szentendrei Vízműveknél kezdtem el kajakozni, és futni is eljártunk. Nem volt nehéz barátokra találni. A mai napig őrzöm azt a képet, amikor elkezdték bontani a gátat, mi suli után lejöttünk, Surányi bácsinál vettük egy gombóc fagylaltot, és a fák alatti parapeten üldögéltünk. A vendéglátást, mint szakmát az édesapám után választottam. A Csillaghegyi strand szállodájában üzemeltetett egy bárt, én pedig nyaranta hűtőket pakoltam, rekeszeket és jeget cipeltem, és mindezt szerettem, számomra jó iskola volt.

Később Szentendrén évekig üzemeltettünk egy borozót is, a Görög Kancsó Éttermet pedig tizenöt éve vásároltuk meg. A Riverside úszóművet tavaly nyáron nyitottuk meg Pásztor Zoltán barátommal, aki egyben a szentendrei rév tulajdonosa is. Az ötlet a ’80-as évekbeli, Római-parton magára hagyott stégekig nyúlik vissza, amelyeket bárki, szabadon használhatott. Ugyanis a szentendrei mobilgát ugyan közelebb vitte az embereket a Dunához, de csak mint látványhoz. Így jött a megoldás, egy olyan dokk formájában, ami nemcsak, mint móló, de mint étterem, kikötő, napozó és közösségi tér is funkcionál. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon jól fogadták a helyiek ezt a lehetőséget, sokan lejönnek egy fagyival, újsággal, vagy csak napozni egyet a padokon. Külföldön már számos példa van az ilyen úszóművekre, s azt gondolom, mint anno a Joy Butik, ezúttal is egy hiánypótló helyet hoztunk létre itt a belvárosban.

Nekem Szentendre a szívem csücske. Soha nem merült fel bennem, hogy máshol éljek, vagy dolgozzak. Gyerekkorom óta bóklászom a városban, annak minden macskakövét ismerem, s bár sokat járok külföldön, ez az a hely, ahol jól érzem magam. Igyekszem Szentendre minden előnyét és adottságát kiélvezni, de azt is látni kell, hogy ebben a szakmám nem támogat. Áprilistól októberig nincs szabadnapom, vagyis a hendikepem az, hogy mikor a város él, én dolgozom.