Menü Bezárás

A szerb nemzetiség nyomában

Az Ister Napok vasárnap délutánján borzalmas helyzetbe kerültünk. Két egyedülálló és vonzó pasi program között kellett dönteni, és nem volt könnyű, tényleg nem! Végül a kíváncsiságunk és tudásszomjunk győzött, és a tematikus séták egyikét választva a szerbek szentendrei nyomai után eredtünk.


A Tourinform irodától indultunk, és először a Pozsarevacska templomot néztük meg belülről (amikor jövünk a HÉV állomás irányából, ez az első templom, ami mellett elmegyünk, még az Apor híd előtt). Egy nemrég felújított, aranytól csillogó belső tér fogadott bennünket, tele a balkáni ortodoxia minden izgalmas részletével.

Mint minden ortodox templomban, itt is voltak támasztó székek, ezek tipikus bútordarabok a szerb templokban. Elméletileg le lehet ülni rájuk, de gyakorlatilag teljesen fölösleges, ahogy ezt kipróbálva mi is megtapasztaltuk.

A csodatévő Istenszülő képe, a hálás hívek által a kép mellé ragasztott ajándékokkal.

A Pozsarevacska templomot követően a Belgrád székesegyházat és az épp zajló liturgia végét tekintettük meg. Ezt követően a szerb egyházi múzeumban tartott magával ragadó előadást idegenvezetőnk, Vas Éva. Többek között szó esett az ikonfestés szabályairól, a fordított perspektíva teológiájáról, de az ortodox papság életéről és más, a kívülállók számára ismeretlen és egzotikus részletekről.

Izgatottan várjuk a további sétákat, amelyek az idei év újdonságaként egész augusztusban rendszeresen indulnak a turisztikai iroda szervezésében. Az ígéretesen hangzó „Házak, udvarok, házigazdák” c. sétára pedig rögtön be is jelentkezünk augusztus 25-ére!